DE CATILINAE CONIURATIONE
NAM VIRTUS CLARA AETERNAQUE HABETUR. (...) SED MULTI MORTALES, DEDITI VENTRI ATQUE SOMNO, INDOCTI INCULTIQUE VITAM SICUTI PEREGRINANTES TRANSIERE.

martes, 23 de septiembre de 2008

La llei innata: Ciceró en estat pur

Una vegada més he de donar la raó a la frase de docendo discitur 'ensenyant s'apren', i agrair als alumnes José Miguel Iruela i Marc Lores -- sí, heu llegit bé, Marc Lores!-- de primer de Batxillerat l'insterés pel llatí. Hui a l'acabar la classe m'han presentat un full on estava la portada del disc del grup de rock Extremoduro i per a la meva sorpresa estava en llatí. I més sorpresa encara, de Ciceró (Orat., 49, 165). Reproduixo aquí el text, perquè tal volta a la imatge no es veu del tot bé: "Est enim, iudices, haec non scripta, sed nata lex, quam non didicimus, accepimus, legimus, verum ex natura ipsa arripuimus, hausimus, expressimus, ad quam non docti, sed facti, non instituti, sed imbuti sumus."
I ahí va la meva humil traducció: 'Efectivament, jutges, hi ha aquesta llei no escrita, sinó innata que no hem aprés, rebut o llegit. Ans al contrari, de la mateixa naturalesa, l'agafem, la recollim, la fem brollar, per a la qual no hem sigur ensenyats sinó fets, no hem sigut instruïts sinó amarats'.
Una vegada més queda demostrat que la cultura clàssica està de moda i sempre serà clàssica, açò és, romandrà inmortal perquè del contrari no seria clàssica.
P.D.: faré ara una pregunta que dixo en l'aire: hi ha alguna habilitat innata en nosaltres? o les aprenem amb el temps?Deixeu els vostres comentaris

2 comentarios:

Anónimo dijo...

avore, dixem les coses clares,que es aixo de "si heu llegit be, marc lores" a mi em dieu SIÑÓ LORES a vore que us eu pensat, i en respecte que mel mereixo.

y lo del disco ha sigut tot cosa meua, josemi no ha tingut res a vore he
xd

Anónimo dijo...

seré breu responent a la pregunta

SI

(JOSEMIIIIIIII)