DE CATILINAE CONIURATIONE
NAM VIRTUS CLARA AETERNAQUE HABETUR. (...) SED MULTI MORTALES, DEDITI VENTRI ATQUE SOMNO, INDOCTI INCULTIQUE VITAM SICUTI PEREGRINANTES TRANSIERE.

martes, 11 de diciembre de 2007

GOLFUS LATINUS IN TARRACONE, UBI VER AETERNUM EST


El passat pont vaig estar durant dos dies a la ciutat de Tarragona, "capital" de món romà durant l'estada de Octavi August (27-25 a.C.). Plini el Vell la defineix com a Opus Scipionum a la seva Naturalis Historia 3,21,5. Car, fou al segle III a.C, durant la Segona Guerra Púnica (218-201 a.C), quan el general Gneu Corneli Escipió ocupà amb les seves legions el territori i establí una base militar i logística contra el cartaginesos al costat d'una antic poblat ibèric. La ciutat experimentà un creixement quan fou elevada per Octavi August a la categoria de capital de la provincia Hispania Citerioris al segle I a.C., ja que, d'acord amb la seva nova categoria, s'inicià un programa d'obres públiques per a les seves necessitats administratives, polítiques i religioses. Durant l'Imperi, Tarraco gaudí d'una notable prosperitat i fou visitada pels emperadors Adrià (123-124 d.C.), el qual sembla que la definí com a civitas ubi ver aeternum est ("ciutat on la primavera és eterna"), i Septimi Sever (178 d.C). No obstant això, com a conseqüència de la crisi del segle III d.C. Tarraco començà una etapa de recessió i decadència. Per això, a finals del segle III i al llarg del segle IV, no sols s'abandonaren edificis com el Fòrum o el Teatre, sinó que també l'establiment del cristianisme provocà la reutilització dels espais fins aleshores pagans amb finalitats religioses cristianes, administratives etc. Quan l'Imperi Romà d'Occident caigué l'any 476 d.C., Tarragona perdé la categoria de capital de província i passà a formar part del regne visigot de Tolosa. No obstant això, continuà amb el seu paper religiós preponderant perquè era la seu del bisbe metropolità.
Un cop feta aquesta breu introducció, cal dir que la meva visita va incloure l'aqüeducte de Ferreres, la Torre dels Escipions i el Museu Arqueòlogic on vaig realitzar un exhaustiu recull fotogràfic de les principals peces que hi ha allí exposades amb la seva corresponent explicació. I, com a servei públic que és aquest blog, poc a poc aniré desant l'enllaç per tal de descarregar-les per a tot aquell que li puga interessar. Incorporaré també, quan puga, fotografies d'altres estades a la ciutat --com ara durant les jornades de Tarraco Viva al maig-- i desaré més material. A més a més, abans de concloure aquest article vull fer menció d'una notícia d'especial rellevància i és que la tenda Mosaic ha tancat les seves portes del Carrer Major. Sense entrar en els motius, indicaré que s'ha traslladat a la tenda del MNAT. No obstant això, a la seva pàgina web es pot consultar i demanar qualsevol cosa, per tant, que no patisca ningú.

No hay comentarios: