DE CATILINAE CONIURATIONE
NAM VIRTUS CLARA AETERNAQUE HABETUR. (...) SED MULTI MORTALES, DEDITI VENTRI ATQUE SOMNO, INDOCTI INCULTIQUE VITAM SICUTI PEREGRINANTES TRANSIERE.

sábado, 1 de diciembre de 2007

Petra, una de les set meravelles contemporànies



Molts són els viatgers que s'han quedat fascinats amb la visió de meravelles arquitectòniques, com ara la piràmide de Gizé o el Taj Mahal, entre moltes altres. Afortunadament, disposem d'uns monuments tots plegats que han sigut i són el màxim exponent de la capacitat artística i tècnica de la humanitat. Per contra, malauradament, una part d'ells no s'han conservat i només queda el seu nom i la seva fama al llarg dels segles, com ara el Colós de Rodes o els Jardins colgants de Babilònia -- aquesta última fou realitat o ficció literària?--.
Gairebé amb tota seguretat, la major part de la gent ha sentit a dir l'expressió "les set meravelles de la humanitat". En efecte, aquest és un cànon elaborat per autors grecs --com no podia ser d'altra manera--, concretament, segons la tradició per Antípatro de Sidó (125 a.C) o bé Antrípatro de Tessalònica (entre 20 a.C. i 20 d.C.), entre molts d'altres que elaboraren llistats pareguts. I, per què el número set? Pareix ser que la influència del número set provenia de Babilònia, encara que no és aquest número exclusiu de cap cultura, atés que, per exemple, a la Bíblia ja tenia la seva importància. No obstant això, per a l'Escola de Pitàgores el número més important era no el set sinó el cinc, encara que reconeixien el set com a expressió de la totalitat de les coses, de l'univers. D'aquesta manera, tenim, per exemple, els Set Savis de Grècia, els Set contra Tebes o el cànon artístic de set caps. Siga com siga, es va confeccionar un llistat de set meravelles dignes de ser visitades que a grans trets -- és a dir, sense discusions bizantines o filològiques-- és el següent:
1. Piràmide de Gizé.
2. Els Jardins colgants de Babilònia.
3. El Temple d'Àrtemis.
4. Estàtua de Zeus a Olímpia.
5. El Mausoleu d'Halicarnàs.
6. El Colós de Rodes.
7. Far d'Alexandria.

Doncs bé, fora d'aquest --injust-- cànon clàssic, però no contemporani, de les set meravelles de l'Antigüitat, hi ha la ciutat de Petra, situada actualment en Jordània, la qual segurament molts tindran a la memòria amb aquelles escenes finals de la pel·lícula Indiana Jones i l'última croada. A banda d'aquesta popular pel·lícula, podem trobar un vídeo de la ciutat de Petra --fent clic aquí-- que cap amant de la cultura pot perdre's.
Ja per concloure l'article, esmentaré breument la història de la ciutat, encara que es pot trobar informació més ampliada en qualsevol enciclopèdia: Petra, situada en una cruïlla comercial, fou la pròspera capital del Regne dels Nabateus fins que fou incorporada a l'Imperi Romà per Pompeu el Gran, al segle I a.C. Malgrat i gràcies a aquest fet, Petra continuà amb la seva importància comercial fins que l'any 551 d.C. un terratrèmol la destruí gairebé per complet. Aleshores, a causa d'aquesta catàstrofe i també a causa del canvi de les rutes comercials, la ciutat fou abandonada i no es tornà a repoblar. Actualment, forma part tant del patrimoni de la Unesco com del reduït llistat no oficial de les set meravelles del món de l'actualitat.

P.D.: Vull agrair la seva col·laboració a Xema Abasolo, professor de Matemàtiques de l'I.E.S. Ramon Cid, en la qüestió dels números.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

hola javi!

Bueno pos te poso un comentari per a k després no diges k no ten poso..
ale pos dewwww

Anónimo dijo...

bueno i ara sobre el text...

esta molt interesant i m'agrade com escrius xD

i m'agradari moltissim anar a la piramide de Gizé

te k esta molt xula

i als altres llocs tambe pero a la piramide mes jiji

ahh y Petra màgrade molt XD