DE CATILINAE CONIURATIONE
NAM VIRTUS CLARA AETERNAQUE HABETUR. (...) SED MULTI MORTALES, DEDITI VENTRI ATQUE SOMNO, INDOCTI INCULTIQUE VITAM SICUTI PEREGRINANTES TRANSIERE.

lunes, 7 de enero de 2008

GOLFUS LATINUS IN VALENTIA


No fa gaire, concretament el dia de la Grossa de Nadal --i això no va per ningú-- vaig fer un viatge a València per tal de veure el recentment inaugurat Museu L'Iber, al carrer Cavallers enfront del Teatre Talia. Les meves expectatives eren ja de per si mateixa molt bones, atès que durant les Jornades de Cultura Clàssica a Sagunt vaig participar en un taller de miniatures presentat pels membres del museu. No obstant això, vaig quedar bocabadat quan vaig visitar-lo, perquè és més impressionant del que hom pot pensar-se.
En efecte, quatre euros val l'entrada, però el seu valor ecònomic no reflexa la sensació d'estupor i satisfacció que provaca veure maquetes com la Batalla d'Almansa -- recordeu " si el mal ve d'Almansa a tots alcança"--, o l'Abraç de Vergara, entre d'altres maquetes. El detall de les figuretes és d'una qualitat realment excepcional, amb la qual cosa la fidelitat històrica ix guanyant. Hi ha maquetes no sols de moments històrics concrets sinó també de pasatges com ara Tiberi a Capri o la representació d'un triomf romà i figuretes soltes com ara la de Jordi Pujol, Joan Carles I, W. Churcill etc. A més a més, aquestes figuretes no representen tan sols a personatges famosos, també hi ha soldadets de plom anònims de la II República, de la II Guerra Mundial o simplement hoplites grecs o guerrers escites.
El Museu està ubicat en una casa de caire senyorial de la burgesia valenciana de començament de segle XX-- no sóc un entés en la matèria així que si algú llig açò i vol fer alguna esmena, endavant--, la qual cosa posa encara més de relleu el seu caràcter totalment artístic i cultural. A més a més el museu disposa d'una tenda, que encara no és gaire completa però que segons els seus encarregats poc a poc anirà incorporant activitats i materials nous. Sento molt decepcionar si algú esperava que pugueren vendre figuretes de plom com les exposades al museu. Encara no, però no s'ha de descartar com a una opció de futur. No obstant això, no deixeu de visitar-la perquè no se sap mai quina sorpresa us podria reservar.
En resum, una visita molt i molt recomanable no sols per a la gent de clàssiques sinó també per als professors d'història, i per al públic en general, és clar.

1 comentario:

Txema dijo...

Hola, que tal? Soc Txema, jo també vaig estar al taller de les jornades i la impressió fou poru bona també. tant que vai decidir fer un projecte de colaboració amb ells, els de L'Iber que et convide a llegir si tens una estoneta i t'agrairia que me donares la teua opinió. Gràcies.Pers upost estàs convidat a participar d'ell de la forma que vullgues o te siga possible, encara que només siga amb la teua opinió. Una abraçada. La direcció del meu blog és www.caesarimperator.blogspot.com També pots trobar-me a Chiron. Txema